- Hva man bør ha i hus før pus kommer
De helt elementære tingene du må ha på plass før katten kommer inn døren er fór, matskåler, kattedo og sand. Det er selvsagt opp til den enkelte, men rent hygienisk er det best at katten har sine egne mat- og vannskåler.

Du bør kjøpe inn et kvalitetsfór som er tilpasset kattens alder. Det samme gjelder kattesanden – er det en kattunge på under 4 måneder må du kjøpe vanlig sand eller pellets, ikke klumpesand eller perler. Dette fordi en kattunge kan finne på å spise av doen, og spesielt klumpesand er farlig. Når katten blir gammel nok kan du velge det du og katten liker best, enten det er sand, perler eller pellets.

Maine Coon liker å ligge høyt og ha oversikt. Den er også glad i å klatre. Det anbefales at du skaffer minst ett klorestativ/klatrestativ av litt høyde, spesielt hvis katten blir innekatt. Stativet er en fin aktivitetsleke, og øker kattens trivsel. Det ligger i kattens natur å kvesse klørne, og med slike stativer vil du spare møblene dine.

Ellers er det fint om katten har forskjellige typer aktivitetsleker – det kan være baller, lekemus, viftepinner osv. Vær forsiktig med leker som er festet i tråd! Katten kan tvinne seg inn i tråder, og i verste fall kveles.
Du kan fint bruke ting fra hjemmet, som for eksempel tomme trådsneller, plastkorker, og lage baller av matpapir eller skrivepapir. Pass bare på at tingene ikke er så små at katten kan få dem i seg! Esker i alle størrelser er yppelige, både for å leke eller kanskje sove i. Det er også fint om katten har flere liggeplasser, for eksempel en seng av stoff og en kattehule.

Du vil også trenge en klosaks samt børste og karde/kam til pelsstellet. Maine Coon har en lettstelt pels, men den bør stelles regelmessig for å unngå at pelsen knuter seg. Kloklipp er kun nødvendig hvis katten skal stilles ut. Klørne er kattens forsvarsvåpen og skal ikke klippes i det daglige.

Hvis du ikke bor slik til at du kan slippe katten ut fritt så er seler kjekt å ha. Venn den til selene fra den er liten, da vil den vil garantert sette stor pris på lufteturer i band, enten det er på plenen eller i skog og mark.

Et råd til slutt; hvis du ikke har hatt katt før så kan en god oppslagsbok være til stor nytte.

-Tilvenning av katten i nytt hjem
Kattungen er renslig lenge før den flytter fra oppdretter. Når den kommer til nytt hjem kan det være lurt å gi den et begrenset område å bevege seg på helt i starten. Sett kattungen oppi doen med det samme den kommer til dere, sånn at den vet hvor den står. Vær nøye med renhold av doen, så er sjansen større for at katten forblir renslig hos dere.

Hvis dere har andre dyr fra før, sørg for at det første møtet blir så skånsomt som mulig. Har dere små barn, lær dem hvordan de skal behandle det nye familiemedlemmet. En katt er intet leketøy, noe barn også må akseptere.

Når kattungen flytter fra oppdretter ved 12-14 ukers alder, er den sosialisert og vant med folk og dagligdagse lyder i huset. Det er viktig at du fortsetter å sosialisere den og også venner den til fremmede. Håndtering er også viktig - jo mer du holder på med den, jo mer tålererer den og desto tøffere blir den. Venn også katten til øye-/øresjekk og tannkontroll. På denne måten både trener du kattens tåleranse, samtidig som det er lettere å oppdage om den skulle feile noe.

Selv om herding er bra så er det veldig viktig at kattungen får nok ro og hvile, og en plass der den kan trekke seg tilbake og være i fred hvis den ønsker det. En kattunge trenger å sove store deler av døgnet den første tiden. Dette er spesielt viktig i forhold til små barn, som gjerne vil leke med kattungen hele tiden.

Det er også viktig å venne kattungen til pelsstell og bading. Selv om rasen har en lettstelt pels så vil det uansett komme en dag der katten må bades. Da er det en stor fordel for dere begge om katten er medgjørlig og ikke er livredd dusjstrålen.