-Ting å tenke på før du anskaffer katt
Det er mange ting du bør tenke gjennom før du bestemmer deg for å anskaffe katt. Du må først og fremst være bevisst på at det å ha katt er et stort ansvar.
En katt lever normalt i 10-15 år, noen faktisk i opptil 20 år. Du må derfor være sikker på at du kan ta deg av katten i mange år framover.

Hvordan er det for eksempel der du bor? Hvis du leier bolig, har du lov til å ha katt?
Er husværet egnet for katt?
Hvis katten skal være innekatt, har du mulighet for å lage en trygg luftegård/luftebalkong?
Hvis den skal slippes ut fritt, er det trygge omgivelser rundt der du bor?
Hva med familiesituasjonen? Hvis du har små barn, er du sikker på at du kan lære dem å være forsiktig med katten?
Er du borte på arbeid store deler av dagen slik at katten må være mye alene? Da bør du kanskje vurdere å skaffe en katt til, som den kan ha selskap av.
Når det gjelder ferier – er du forberedt på at du kanskje må droppe enkelte ferier fordi du ikke finner noen som kan passe katten?
Har du en fleksibel arbeidssituasjon slik at du kan ta fri hvis katten plutselig blir syk?
Hva med allergi? Er du sikker på at ingen i familien er allergiske?

Som du skjønner så e det mange ting å tenke på.

- Sette seg inn i rasen
En hver som planlegger å skaffe seg katt må først lære det grunnleggende omkring kattehold. Både den praktiske biten, så som fóring og stell, men også det å forstå en katts oppførsel og behov.
Du må lære deg hvordan katter reagerer i de forskjellige sammenhenger, og lære deg å tolke en katts oppførsel – altså du må kunne ”lese katten”. Dette er veldig viktig slik at katten blir harmonisk og får et godt liv. Det gjør også at du raskere kan oppdage om katten feiler noe.

Selv om du kjøper en rasekatt kun som kosekatt og ikke har tenkt å stille den ut, så er det bra om du lærer deg mest mulig om rasen. Hver rase har sin personlighet, og ved å lære mest mulig vil du bedre forstå kattens oppførsel og eventuelle særegenheter. På den måten kan du bedre legge til rette for å dekke dens behov og gjøre ditt for at katten skal trives best mulig.

Maine Coon er en sosial katt og ikke alle vil trives som alenekatt. Det betyr ikke at du må ha flere av samme rase. En huskatt eller en hund kan være fine lekekompiser.

Maine Coon er nysgjerrig, og den vil være med der det skjer. Gjerne ’hjelpe til’ i alle sammenhenger, enten det er å pakke feriekofferten din eller montere flatpakkede møbler. La den gjerne få overta tomesken – den elsker esker! Både for å leke i og å ligge i.
Hvis du har tanker om å ta katten med på utstilling er det en fordel om du setter deg inn i de eksteriørmessige kravene for rasen. Det er også bra om du på forhånd lærer deg hvordan en utstilling foregår. Disse tingene er selvsagt ingen betingelse for å delta, men det er mye morsommere hvis du kan det grunnleggende.

Mer om Maine Coon kan du lese her.


-Fóring
Det koster en del å kjøpe rasekatt. For at katten skal utvikle seg best mulig er det viktig at du gir den høykvalitets tørrfór fra veterinær/dyrebutikk. Slikt kvalitetsfór er tilpasset katten slik at den får dekket alle ernæringsbehov, og det bør være kattens hovedfór. Enhver katt kan selvsagt leve greit på et rimeligere tørrfór kjøpt på matbutikk, men da kan man kanskje ikke regne med at katten utvikler seg maksimalt når det gjelder pels, beinstamme, størrelse osv.
I tillegg til tørrfór – som skal være tilgjengelig for katten hele døgnet – kan du gi kokt fisk eller kylling/kalkun. Hvis du gir rå kylling, sørg for at den har vært frosset først. Du bør ikke gi rå fisk eller rå eggeplomme, det hemmer næringsopptaket. Det er helt greit å gi vanlig våtfór (boksmat) av og til, men det som selges på matbutikk er ikke like næringsrikt som det veterinærer/dyrebutikker selger, og bør ikke gis for ofte.

Katter skal ikke ha menneskemat, som for eksempel middagsrester! Du kan gi dem små ting nå og da, men søg for at det ikke er krydret, saltet eller inneholder laktose. Dette tåler ikke katten. Det er viktig å sette seg inn i hva katten tåler og ikke, sjokolade f.eks. kan være dødlig.
Gi heller ikke store mengder av annen mat med mindre du vet hva det inneholder og balanserer kosten deretter. Blir det skeive fordelinger i hva katten får i seg, kan dette være skadelig.

Like viktig som kvalitetsfór er det at katten ikke overfóres med godbiter o.lign. slik at den blir overvektig. Stor overvekt er en form for vanskjøtsel og skal ikke forekomme.

Som katteeier må du også være nøye med at du ikke har giftige planter hjemme.

Sist, men ikke minst – sørg for å ha friskt vann i rene skåler til en hver tid! Tørrfór gjør at katten får større væskebehov, og det er viktig at den får nok vann. Sett vannskålen et stykke unna matskålen – da unngår du at vannet tilgrises av mat. Helst bør du ha mer enn én vannskål i huset. Sett gjerne et par ekstra skåler i andre rom som katten oppholder seg i. Da vil den drikke oftere enn om den kun har vann ved matskålen.

Mer om fôring kan du lese her.